Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΧΥ ΣΥΚΩΤΙ

Τι σημαίνει «Παχύ συκώτι»
Η μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, αποτελεί μία όλο και αυξανόμενα εμφανιζόμενη κατάσταση, κατά την οποία εμφανίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις λίπους στα κύτταρα του συκωτιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις το παχύ συκώτι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και σημάδια, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε κίρρωση ή ανεπάρκεια.
Τι προκαλεί την κατάσταση;
Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα υπέρβαρα και παχύσαρκα, ενώ συνδέεται με το διαβήτη, αυξημένα τριγλυκερίδια και αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε έρευνα, αναφέρεται ότι περίπου το 70% των ατόμων με διαβήτη τύπου-2, μπορεί να έχουν την λιπώδη νόσο, η οποία μπορεί να εξελιχθεί πιο επιθετικά σε διαβητικούς ασθενείς.
Κάνοντας τακτικές αιματολογικές εξετάσεις μπορείτε να μάθετε τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων που δείχνουν αν υπάρχει η λιπώδης νόσος.
Πως αντιμετωπίζεται
Αν και δεν υπάρχει σχετική φαρμακευτική αντιμετώπιση, η απώλεια βάρους και η μείωση των τριγλυκεριδίων βοηθούν στη διαχείριση της κατάστασης. Μιας και η λιπώδης νόσος συνδέεται και με καρδιαγγειακές παθήσεις εκτός του διαβήτη, πρέπει να εξεταζόμαστε τακτικά.
Φυσικοί τρόποι πρόληψης
Προτείνονται 4 τρόπους για να προστατευθείτε από την εμφάνιση της νόσου στο συκώτι σας:
  1. Διατηρήστε το βάρος σας
    Μία υγιεινή δίαιτα, βασισμένα στα λαχανικά και η τακτική άσκηση, μπορούν να εμποδίσουν το περιττό λίπος να συσσωρευτεί στο συκώτι σας.
  2. Αποβάλετε τις τοξίνες
    Η έκθεση στις τοξίνες (από βιομηχανικά χημικά, φάρμακα ή και τροφή) μπορεί να «αδυνατίσει» την ικανότητα του συκωτιού και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της λιπώδους νόσου του. Μία αποτοξινωτική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει.
  3. Αντιοξειδωτικά
    Οι –αντιοξειδωτικές- βιταμίνες E και C , μπορούν να προστατεύσουν το συκώτι. Σε έρευνα, αποδείχθηκε ότι η λήψη τους μειώνει τα ηπατικά ένζυμα που είναι συνήθως «ανεβασμένα» σε άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος.
  4. Δοκιμάστε φυτικά φάρμακα
    Βότανα, όπως το γαϊδουράγκαθο (milk thistle), μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή ενζύμων τα οποία με τη σειρά τους ενισχύουν την αποβολή των τοξινών από το συκώτι.
Πηγή: about.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα