Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όσα πρέπει να ξέρεις για το ¨χάπι της επόμενης μέρας¨



Το «χάπι της επόμενης ημέρας» κρατά τη γυναίκα μακριά από το χειρουργείο σε περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Πρόκειται για την αντισύλληψη ανάγκης ή επείγουσα αντισύλληψη ή, όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, το «χάπι της επόμενης ημέρας».
Με την επείγουσα αντισύλληψη οι γυναίκες έχουμε πλέον τη δυνατότητα επιλογής στην εγκυμοσύνη, αφού μπορούμε να αντιδράσουμε σωστά και γρήγορα, ανάλογα με την επιθυμία μας.
Τι είναι το «χάπι της επόμενης ημέρας» Στο «χάπι της επόμενης ημέρας» είναι συγκεντρωμένη η απαιτούμενη ποσότητα ορμόνης -και συγκεκριμένα προγεστερόνης- που απαιτείται για να αποτραπεί μια εγκυμοσύνη. Στην Ελλάδα,
αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν δύο τέτοια σκευάσματα, τα οποία, όμως, είναι ίδιας σύστασης και δράσης. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε και να μην παραβλέπουμε είναι πως το χάπι της επόμενης ημέρας θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στην περίπτωση που η αντισυλληπτική μέθοδος, την οποία είχαμε επιλέξει, για κάποιο λόγο δεν λειτούργησε. Μπορεί να παραλείψαμε να πάρουμε τα αντισυλληπτικά μας ή να έσπασε το προφυλακτικό ή η διακοπή της συνουσίας να μην έγινε την κατάλληλη στιγμή. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι χρήσιμο να ληφθεί το «χάπι της επόμενης ημέρας» για να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη.
Ποια είναι η δράση του...
Στόχος της επείγουσας αντισύλληψης είναι να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη. Η δράση του χαπιού της επόμενης ημέρας εξαρτάται από τη φάση του κύκλου στην οποία βρισκόμασταν, όταν το χρησιμοποιήσαμε. Στην αρχή του κύκλου μας, για παράδειγμα, η επιπλέον ποσότητα προγεστερόνης θα δράσει εμποδίζοντας τις ωοθήκες μας να απελευθερώσουν ωάρια. Αν η ωορρηξία έχει ήδη γίνει, τότε το χάπι θα εμποδίσει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο, ενώ ακόμη και αν έχει προλάβει να γίνει η γονιμοποίηση, το χάπι δεν θα επιτρέψει στο γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Το χάπι δεν προκαλεί έκτρωση!Το χάπι της επόμενης ημέρας αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης. Εξ ορισμού, λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι η δράση του περιορίζεται μέχρι να γίνει η σύλληψη. Από τη στιγμή, όμως, που το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευφθεί στη μήτρα, το «χάπι» δεν μπορεί να προσφέρει ή να προκαλέσει τίποτα. Αν, λοιπόν, υπάρχει ήδη εγκυμοσύνη, τότε το χάπι δεν θα τη διακόψει, καθώς δεν μπορεί να προκαλέσει αποβολή, και γι' αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκτρωτικό χάπι.
Επίσης, το χάπι δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στο έμβρυο. Έτσι, ακόμη κι αν το πάρουμε χωρίς να έχουμε γνώση για την εγκυμοσύνη μας, δεν σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να συνεχιστεί με απόλυτη ασφάλεια.
Πότε πρέπει να το πάρωΑπαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της επείγουσας αντισύλληψης είναι να ληφθεί το συντομότερο δυνατό μετά την «ύποπτη» σεξουαλική επαφή.
Τις πρώτες 24 ώρες η επιτυχία του χαπιού φτάνει το 95%, στις 48 ώρες πέφτει στο 85%, ενώ αν ληφθεί από 49-72 ώρες μετά την επαφή τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται στο 58%. Αν πάρουμε το χάπι μετά τις 72 ώρες, δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα.
Κάθε συσκευασία επείγουσας αντισύλληψης περιέχει δύο χάπια. Θα πρέπει να πάρουμε άμεσα το πρώτο και 12-16 ώρες μετά να πάρουμε και το δεύτερο.
Υπάρχουν επικίνδυνες παρενέργειες;
Η επείγουσα αντισύλληψη είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος, η οποία δεν κρύβει κανένα σοβαρό κίνδυνο. Μερικές φορές παρατηρούνται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, ζάλη, εμετός και αίσθημα κούρασης. Λιγότερο συχνά οι γυναίκες αναφέρουν ευαισθησία στο στήθος και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά και υποχωρούν μόνα τους τις επόμενες ημέρες.
Εξαιτίας της απουσίας των παρενεργειών, το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα απ' όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: αν τις 2-3 πρώτες ώρες μετά τη λήψη του πρώτου χαπιού κάνουμε εμετό, τότε είναι πιθανό το χάπι να μην έχει προλάβει να δράσει. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να πάρουμε άμεσα το δεύτερο της συσκευασίας. Στη συνέχεια πρέπει να προμηθευτούμε ακόμη μία συσκευασία, ώστε μετά από 12-16 ώρες να πάρουμε ένα ακόμη.
  
Μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης και όχι αντισύλληψη
Ένα από τα στοιχεία που επιμένουν να διευκρινίζουν και να τονίζουν οι ειδικοί είναι πως το «χάπι της επόμενης ημέρας» πρέπει να λαμβάνεται στις ειδικές εκείνες περιπτώσεις που παρουσιάστηκε πρόβλημα στη χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα έρωτα και μετά να ακολουθούμε την επείγουσα αντισύλληψη. Καλό είναι το χάπι της επόμενης ημέρας να μη χρησιμοποιείται περισσότερες από μία φορά κατά τη διάρκεια ενός κύκλου. Όχι γιατί κρύβει κινδύνους, αλλά γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Η συχνότερη λήψη της επείγουσας αντισύλληψης μπορεί να γίνει αιτία να αδιαθετήσουμε τρεις με τέσσερις ημέρες νωρίτερα ή αργότερα από την αναμενόμενη ημερομηνία. Ουσιαστικά, λοιπόν, η επείγουσα αντισύλληψη δεν ήρθε για να υποκαταστήσει καμία άλλη μέθοδο. Για σταθερή και αποτελεσματική αντισύλληψη υπάρχουν τα κλασικά αντισυλληπτικά δισκία, τα οποία επίσης περιέχουν προγεστερόνη (αυτά σε συνδυασμό με οιστρογόνα) και, όπως έχουν δείξει οι μέχρι σήμερα έρευνες, δρουν θετικά γενικότερα στην υγεία της γυναίκας.
 Μπορώ, αντί για το χάπι της επόμενης ημέρας, να πάρω περισσότερα του ενός από τα κλασικά αντισυλληπτικά μου χάπια;Είναι αλήθεια ότι τόσο τα αντισυλληπτικά χάπια όσο και το χάπι της επόμενης ημέρας αποτελούνται από προγεστερόνη (τα αντισυλληπτικά έχουν και οιστρογόνα). Θα μπορούσατε, λοιπόν, να πάρετε περισσότερα αντισυλληπτικά δισκία για να δράσουν σαν το χάπι της επόμενης ημέρας. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος να το κάνετε αυτό. Με το χάπι της επόμενης ημέρας θα πάρετε πολύ πιο εύκολα την απαιτούμενη ποσότητα προγεστερόνης και θα ξέρετε με σιγουριά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να πειραματιστείτε.

 Αν έχουν περάσει οι 72 ώρες και εγώ πάρω τη διπλή δόση της επείγουσας αντισύλληψης, θα αποφύγω την εγκυμοσύνη;
Έπειτα από 72 ώρες η επείγουσα αντισύλληψη δεν έχει δράση, όποια κι αν είναι η ποσότητα των χαπιών που θα πάρετε. Αν υπάρχει εγκυμοσύνη θα διατηρηθεί, ενώ αν δεν υπάρχει, η μεγάλη πρόσληψη προγεστερόνης είναι πιθανό να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο σας.

 Μπορώ να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας αν θηλάζω;Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν και η ουσία του χαπιού έχει ανιχνευτεί στο μητρικό γάλα, αυτό δεν το καθιστά επικίνδυνο για την υγεία του βρέφους. Για να νιώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να πάρετε το χάπι αμέσως μετά το γεύμα του μωρού σας και ίσως να αποφύγετε να το ξαναθηλάσετε την ίδια ημέρα. Όχι, όμως, ότι αυτό είναι απαραίτητο.

.typos.com.

Σχόλια

  1. ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΩ 2 ΧΑΠΑΚΙΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ? ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΟ ΠΗΡΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΥΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΩΣΠΟΔΗΠΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΡΩ Κ ΔΕΥΤΕΡΟ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΚΑΝΕΣ ΕΚΤΡΩΣΗ-ΦΟΝΟ-ΕΓΚΛΗΜΑ...ΑΝ ΣΥΝΕΛΑΒΕΣ...ΣΥΛΛΗΨΗ=ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ...ΤΟ ΧΑΠΙ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΡΩΤΙΚΟ!

      Διαγραφή
    2. σταματα βρε ζωον κωλογερε που ειναι και εκτρωση! εινια δυνατον! επιλογη της κοπελας ειναι που ειχε ατυχημα να κανει οτι θελει οπως και η εκτρωση!

      Διαγραφή
  2. Μπορεί να καθυστέρηση η περιοδος μου λόγο του ότι έχω πάρει χαπι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα