Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πονάει το δόντι σου; Μάθε τι μπορεί να συμβαίνει... Οι 9 λόγοι που προκαλούν πονόδοντο!



Η αφράτη σοκολατίνα σε καλεί να την δοκιμάσεις και δεν πρόκειται να αντισταθείς. Μέχρι την πρώτη μπουκιά. Λες και απέκτησαν οι ενοχές για το γεμάτο θερμίδες γλυκό υπόσταση και σου κάνουν ηλεκτροσόκ! Επέστρεψε και πάλι εκείνος ο ενοχλητικός πονόδοντος...

Η Χειρουργός - Οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη είναι εδώ για να σου εξηγήσει τις πιθανές αιτίες που έκαναν το δόντι σου να "διαμαρτυρηθεί" και τι πρέπει να κάνεις. Και μην τρομάζεις! Η σύγχρονη οδοντιατρική έχει τον τρόπο να σε απαλλάξει από τον πόνο χωρίς ταλαιπωρία!



Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πονόδοντο είναι αρκετές. Οι πλέον σοβαρές είναι:

1. Η τερηδόνα

Είναι αποτέλεσμα της καταστροφής μέρους ή όλου του δοντιού από έλλειψη στοματικής υγιεινής, εξαμηνιαίου check up, κακής διατροφής. Η θεραπεία απαιτεί καθαρισμό της τερηδόνας και άμεση αποκατάσταση της οδοντικής ουσίας που έχει καταστραφεί.


2. Σφραγίσματα
Παλαιά, ατελή ή πολύ μεγάλα. Τα οδοντιατρικά υλικά, ακόμη και τα σύγχρονα θεωρούνται ότι μετά τη δεκαετία πρέπει να επανεξετάζονται, κάτω από το πρίσμα της πιθανής αλλαγής, λόγω της φυσιολογικής γήρανσης που υφίστανται όλα τα υλικά. Επίσης μεγάλα και βαθιά σφραγίσματα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πονόδοντο ακόμη και αν η έμφραξη είναι πρόσφατη και άριστη. Σοβαρή πάντα προϋπόθεση για την προστασία του δοντιού είναι οι εμφράξεις να είναι με πλήρη ανατομία σε σωστή σύγκλειση και δυνατότητα να περνάει από το κάθε δόντι χωριστά μεσοδόντιο νήμα.


3. Αποτριβή και κατάγματα των δοντιών

Κακό βούρτσισμα με σκληρή οδοντόβουρτσα ή βούρτσισμα με αλάτι ή σόδα μπορεί να φθείρει την επιφάνεια των δοντιών και να δημιουργήσει πόνο. Επίσης, κατάγματα που μπορούν να υποστούν τα δόντια εξαιτίας της πιθανής χρήσης τους σαν κοπτικά εργαλεία ή λόγω έντονου τρυγμού τη νύχτα ή τη μέρα έχουν σαν αποτέλεσμα τον πονόδοντο. Οι αποτριβές ανάλογα με την έκτασή τους μπορεί να αντιμετωπισθούν με σφραγίσματα ή όψεις.


4. Νεκρώσεις των νεύρων των δοντιών

Πιθανές αιτίες νέκρωσης μπορεί να είναι για παράδειγμα η τερηδόνα, ο τραυματισμός του δοντιού, περιοδοντικό πρόβλημα, μεγάλα σφραγίσματα κ.α. Η νέκρωση τις περισσότερες φορές δίνει έντονο πόνο και χρειάζεται απονεύρωση. Οι ενδοδοντιστές (δηλαδή εξειδικευμένοι ιατροί στις απονευρώσεις) ολοκληρώνουν την απονεύρωση συνήθως σε 1 ή το πολύ 2 ραντεβού.


5. Υποτροπή παλαιών απονευρώσεων

Μπορεί να προκύψει ανάγκη επανάληψης παλαιάς απονεύρωσης λόγω υποτροπής ακόμη και αν έχει αποκατασταθεί αρχικά από ενδοδοντιστή.


6. Κακές αποκαταστάσεις προσθετικών εργασιών

Είναι ένας ακόμη σοβαρός λόγος που μπορεί να προκαλέσει πονόδοντο. Η σύγκλιση (το σωστό κλείσιμο των δοντιών), η σωστή ανατομία και εφαρμογή των προσθετικών αποκαταστάσεων και η σωστή στοματική υγιεινή είναι προϋπόθεση για την έλλειψη πονόδοντου.


7. Υφιζήσεις (υποχώρηση) των ούλων

Τα ούλα ενδέχεται να υποχωρήσουν εξαιτίας κακού βουρτσίσματος, ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας και εφαρμογών προσθετικών εργασιών χωρίς ανατομία. Κάτι τέτοιο είναι πολλές φορές αιτία πονόδοντου. Οι ειδικοί οδοντίατροι περιοδοντολόγοι παρεμβαίνουν με ειδικές θεραπείες ανώδυνες που αφορούν τα ούλα και προλαμβάνουν την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας και της ουλίτιδας. Οι οδηγίες στοματικής υγιεινής, η πρόληψη και οι σωστές εφαρμογές προσθετικών εργασιών, βοηθούν στο μακροχρόνιο αποτέλεσμα της αποκατάστασης.


8. Νευραλγία του τριδύμου

Αιτία πονόδοντου μπορεί να είναι η νευραλγία του τριδύμου. Χρήζει ειδικής μακροχρόνιας θεραπευτικής αντιμετώπισης του νεύρου και όχι των δοντιών.


9. Η ανατολή δοντιών

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο φρονιμίτης που δίνει έντονο πονόδοντο. Συνήθως σ’ αυτή την περίπτωση ο γναθοχειρουργός καλείται να εξάγει τον φρονιμίτη για την ανακούφιση του ασθενούς.

ΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ
Σημείωσε πως το πιο σημαντικό για να μην υποφέρεις είναι να προσέχεις τα δόντια σου και να βρίσκεσαι σε συνεχή επαφή με τον οδοντίατρό σου.
"Το σημαντικό είναι ότι η εγρήγορση του ασθενούς από τον οδοντίατρό του με την σωστή στοματική υγιεινή και πρόληψη καθώς και οι σύγχρονες τεχνικές και θεραπείες άνευ πόνου από τους ειδικούς μπορούν και κάνουν θαύματα σήμερα στην οδοντιατρική" επισημαίνει η Χειρουργός Οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ CAKE POPS ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ!

28 comments   1o βήμα: Θα χρειαστούμε 2 κέικ(βανίλια ή σοκολάτα) τα οποία θα τρίψουμε σε ένα τάπερ με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν τρίμματα. Αφού τα τρίψουμε τα αφήνουμε στην άκρη και προχωράμε στο επόμενο βήμα. 2ο βήμα: Σε μπεν μαρί λιώνουμε ένα φακελάκι γλάσο σοκολάτας Γιώτης και 30γρ βούτυρο.Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει καλά και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο κέικ που έχουμε τρίψει.Ανακατεύουμε-πλαθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα μας να γίνει σαν μια μεγάλη συμπαγής μπάλα. 3ο βήμα :Κάνουμε με τη ζύμη μας μικρά μικρά μπαλάκια(εγώ τα έκανα μεγαλούτσικα γιατί έτσι μας αρέσουν καλύτερα)και τα βάζουμε στην καταψυξη να παγώσουν για 30'. σαν κεφτεδάκια δεν μοιάζουν??:) 4ο βήμα:A φού περάσει η μισή ώρα και έχουν παγώσει καλά τα βγάζουμε απο το ψυγείο και κάνουμε τρυπούλες με το ξυλάκι μας. Στη συνέχεια βουτάμε το ξυλάκι μας μέσα στη λιωμένη σοκολάτα (με την οποία θα επικαλύψουμε τις μπαλίτσες μας) και  το τοποθετούμε στην τρυπούλα πού

Mύθοι και αλήθειες για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, πιστεύοντας πως η συνήθειά σου αυτή σε προφυλάττει από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα; Δείχνεις ιδιαίτερη προτίμηση σε καραμέλες και αναψυκτικά με γλυκαντικά φοβούμενη μην παχύνεις ή ακολουθώντας τις συμβουλές του οδοντογιατρού, που κατά την τελευταία σου επίσκεψη στο ιατρείο, σου σύστησε να προτιμάς προϊόντα δίχως ζάχαρη; Μήπως όμως, η πρακτική αυτή αντί να σε ωφελεί, σε βλάπτει; Τι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τσίχλες και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη; Οι οδοντίατροι, που συνιστούν στους ασθενείς να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων νέων ερευνών που δείχνουν πως η συνήθεια αυτή μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό βρετανικό περιοδικό «British Dental Journal» υποστηρίζει πως υπάρχουν «κρυφοί κίνδυνοι» στα προϊόντα δίχως ζάχαρη, που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε φιλικά προς τα δόντια. Μια ομάδα επιστημόνων από τα

Η γήρανση του δέρματος… και πώς συμβάλλει η διατροφή…

Η γήρανση του δέρματος, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ιονισμένα μόρια οξυγόνου, τα οποία αφού οξειδώσουν τα κύτταρα, τότε τα καταστρέφουν. Σημαντική οδηγία, είναι να λαμβάνουμε τις σύνηθες – φυσιολογικές ποσότητες, τροφίμων τα οποία θεωρούνται ως αντιοξειδωτικά. Να σημειωθεί, ότι δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε παροξυσμούς και να επιδιώκουμε τη μέγιστου βαθμού κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, διότι δρουν αντιστρόφως ανάλογα ως προς τη προστασία του οργανισμού, με αποτέλεσμα να θέτουμε τις βάσεις για πρόκληση τοξικότητας. Οι αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρούν θετικά στο δέρμα, προστατεύοντας το κολλαγόνο και τους ιστούς από τις βλαπτικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αντιοξειδωτικά τρόφιμα, είναι τα εξής: 1. Γαρίδες, μύδια και χταπόδι, με έντονη την περιεκτικότητα ψευδαργύρου. 2. Σκόρδο και κρεμμύδι, με έντονη την περιεκτικότητα σε αλλισίνη, η οποία προστατεύει το κολλαγόνο. 3. Κουνουπίδι και μα